Chrust

Oto pierwszy i  na pewno nie ostatni przepis na chrust, robi się go bardzo szybko, z podanych składników wychodzi około 35 ciasteczek. Jest to wersja bardziej wytrawna niż słodka.



Składniki:
mąka (tyle ile zabiorą wszystkie składniki)
1 łyżka masła
4 żółtka
1 jajko
szczypta soli

dodatkowo
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
cukier puder do posypania




Wykonanie:
Jajko, żółtka, masło, sól  dać do miski wymieszać i dodać tyle mąki ile przyjmą składniki, zagnieść (ma wyjść ciasto podobne do kruchego). Ciasto uformować w kulkę i mocno zbić je wałkiem do ciasta, następnie ciasto rozwałkować wykrawać z niego prostokąty z podłużnym nacięciem w środku przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Chrust smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem.

Zobacz też:


Zapiekanka gołąbkowa

Komentarze

  1. Ooo Ja z synkiem również dziś robiliśmy chrusty .. Kto nie lubi chrustów , musi być niemądry :) MNiam ..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥