czwartek, 24 września 2015

Sernik Bałkański bez sera

Sernik bez sera, nikt z próbujących go nie wiedział że w nim nie ma ani grama sera. Każdy prosi o przepis a to dlatego, bo jest mega puszysty i wychodzi bardzo wysoki. Dosłownie uczta dla podniebienia! Robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Do jego wykonania potrzebny jest dobry jogurt z jak najmniej chemicznym składem, na tanich jogurtach nie ma pewności że wyjdzie. 




Składniki:
paczka biszkoptów
1/2 szklanki oleju
1 l jogurtu greckiego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
szklanka cukru
5 jajek






Wykonanie:
Na dno tortownicy dać papier do pieczenia i zacisnąć obręcz. Na papierze ułożyć biszkopty. Jogurt, olej, żółtka, cukier, budynie wymieszać dokładnie łyżką. Pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wylać na biszkopty. Piec 65 minut w 180 stopniach po czym wystudzić i pozostawić sernik w lodówce na noc.

10 komentarzy:

  1. sernik bez sera? jakie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie puszysty! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie co zrobić aby nie opadał serniczek po wyciągnięciu z piekarnika już próbowałem nie wyciągać tylko uchylić dzwiczka i tez opadł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze to nie wiem, nigdy mi nie opadł. Ale ja zazwyczaj zostawiam sernik w piekarniku aż sam z siebie wystygnie z zamkniętymi drzwiczkami i później zimny na całą noc do lodówki i jest ok.

      Usuń
    2. Posmarować sernik beza kokosową przed pieczeniem :)

      Usuń
  4. Budynie wcześniej ugotować czy chodzi o sam proszek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! i nie jest skomplikowany więc pewnie zrobię :-) a pieczemy w termoobiegu czy góra-dół, wstawić do nagrzanego piekarnika czy zimnego?

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥